Megünnepeltük a Magyar Népmese Napját

Készült: 2022. október 10. hétfő

A Szentlőrinci Kistérségi Óvoda és Bölcsődében 2022. szeptember 30-án megrendezésre került a Magyar Népmese Napja, melyet projektben dolgoztunk fel. A Liszt Ferenc utcai székhelyintézményben a hétköznapjainkat népi játékok színesítették.

A bátor lovagokra várt a rettenetes hétpróba. A királylányok és a királyfiak hamuba sült pogácsát sütöttek. A gyermekek megismerkedtek Az Aranyszőrű bárány című mesével, majd a táncházban rophatták a táncot. Otthon a szülőkkel közösen készített várakkal, kastélyokkal, mesefigurákkal benépesítettük a mesék birodalmát. A természetes és újrahasznosított anyagokból készült alkotásokat a kiállításon tekintettük meg.

      

      

Az Arany János utcai telephelyünkön a gyermekek a megelőző hetekben behozhatták kedvenc könyveiket, rajzokat készíthettek kedvenc meséik jeleneteiből. A gyermekekkel ellátogattunk a könyvtárba, ami nagy élményt jelentett számukra, és hozzájárult az olvasóvá neveléshez is. Projektzáró napunkra minden gyermek szabadon választottan beöltözhetett egy magyar népmese szereplőjének alakjába. A szülőket bevontuk a programba, akik aktívan részt vettek a programban és segítették munkánkat.

      

   

Minden gyermeknek teljesíteni kellett három próbát, útra bocsátás előtt mindenki kapott egy tarisznyát, és útravalónak hamuban sült pogácsát, melyet sóliszt gyurmából készítettünk. A három próba a következő volt: elszökött bárányok visszaterelése az akolba, a gonosz boszorkány kiűzése és elrejtett garasok megtalálása a kukoricás kosárban. Kukoricacsutkából lehetőség volt kreatív építkezésre is. A hétmérföldes csizmában ki kellett jutni a mocsári erdőből, majd a fazékba beleütni a kakast, hogy legyen vacsora is. A garasokat rejtő láda kulcsait meg kellett találni. Tartalmas, élményekben gazdag, mesés napokat tudtunk varázsolni a gyermekeknek, ezúton pedig köszönjük a szülők együttműködését és támogatását.