Páratlan élmények Királyegyházán

Készült: 2019. június 30. vasárnap

Királyegyháza és Sumony Község is jelentős mértékű segítséget nyújt egy-egy európai uniós pályázat segítségével Királyegyházán a köznevelési intézményekben a gyermekek személyiségének és ismereteinek hatékonyabb és élményekben dúsabb fejlesztéséhez.

A két pályázat egymást kiegészítve íródott, így egymással összehangolva működik. A pályázati kiírás elsősorban az iskolákra vonatkozott, de lehetőség volt a Királyegyházai Óvoda bevonására is. Mivel mi is láttuk a projektben rejlő pozitívumokat, örömmel fogadtuk a pályázat kiaknázásnak lehetőségét, ráadásul eldönthettük, hogy milyen programot szeretnénk kapni. Királyegyháza projektjéből az óvodások és az iskolások is kapnak lovas terápiát és úszásoktatást, az iskolások továbbá környezetvédelmi témahét, kézműves szakkör, kiscsoportos felzárkóztató foglalkozás, erdei iskola programban is részesülnek. Sumony Község pályázatából az óvodások és az iskolások is kapnak természetvédelmi programot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagjaival együttműködve, valamint az iskolások további kiscsoportos felzárkóztató foglalkozásokat, lovas terápiát, az óvodások pedig kulturális órák címmel változatos kirándulási lehetőségeket, foglalkozásokat.

A pályázat keretében olyan páratlan lehetőségeket próbálhattunk ki, amikre azelőtt nem volt lehetőségünk. A múzeum unalmas – mondják nekem – hogy bírják óvodások? Örömmel jelenthetem, hogy kiválóan. Ebben a nevelési évben alkalommal vettünk részt múzeumpedagógus által kísért foglalkozáson. Ezek az élmények úgy hiszem, sokáig elkísérik a gyerekeket, hatásukra talán még felnőtt korukban is megmarad bennük, hogy érdemes minél jobban megismerni a világot. A Pécsi Székesegyházban elemlámpákkal kerestünk állatokat az oszlopokon, domborműveken és közben rengeteg bibliai történetet, találós kérdést hallottunk. Aztán felmehettünk 133 lépcsőn az egyik toronyba, majd festettünk címereket. Nagyon különleges élmény volt.

         

A Természettudományi Múzeumban mamutok csontjairól, a Mecsek környékén talált ősállatokról és a csontjaikról láttunk kiállítást, hallottunk történeteket. Mindenki kis képek alapján megkereste a kiállításon azt a csontot, tárgyat, amit kapott, régészkedtünk homokban, csontokat ástunk, ecsettel söpörgettünk. Kirakóztunk nagyméretű kockákkal, készítettünk mamutot. És nem utolsó sorban megtanultuk, hogy kell viselkedni a múzeumban, hogy kell udvariasan kérdezni.

A Sopianae Múzeumban a régészek munkáját láttuk kicsinyített terepasztalon, ősember szerszámait, eszközeit, a házak építését, a ruhák készítését ismerhettük meg, láthattuk. Aztán szőttünk. A zenei foglalkozásokon az igazi hangszeres játékokat élvezhettük, énekelhettünk, dalokat kellett felismernünk, új dalokat tanultunk, hangszerrel együtt énekeltünk, hegedűvel, furulyával, kavallal, citerával. Megismertük a hangszer részeit, és hogy, melyik miből készült. Táncházat is rendeztek nekünk a zenészek, táncoltunk, vigadtunk.

A kísérletek során a fizika világának mulatságos helyzeteit is megláthattuk, nevethettünk, csodálkozhattunk és ismereteket szereztünk, a levegőről, az elektromosságról. A Bóbita Bábszínházban nagyon szép előadásokat láthattunk, izgulhattunk, tapsolhattunk. Előadás után megmozgathattuk a bábokat, megnézhettük a színpadot, a színészeket. A bábmúzeumban megismerhettük a különböző bábokat. A Pécsi Planetáriumban a sötét égbolton a csillagokat, a bolygókat láttuk, a régi mondák történetét hallottuk. Megismertük az okokat, mit miért látunk, az évszakok napszakok változását.

Grimné Hunyadvári Éva