Bicsérdi Tagóvoda

Tagóvodánk Bicsérd községben Baranya megye középső részén Pécstől délnyugati irányban 18 km-re található. A település első okleveles említése 1262-ben, tehát már az Árpád-kor végén fellelhető. Bicsérd mezőgazdasága több évszázados múltra tekint vissza. A település központjában található horgásztó, a virágos utcák, a Bicsérdi Nemzetközi Művésztelep alkotóinak kültéri műalkotásai, valamint az évente megrendezett burgonyafesztiválok és egyéb nagy rendezvények a távolabbi településekre is elviszik a község hírét.

Az óvodát 1952-ben alapították. Kezdetben egy csoporttal, 1980-tól két csoporttal működik. 2000-ben új épületbe költöztünk, ahol modern körülmények között folyhat az óvodás korú gyermekek nevelése.

Az Alapító Okirat szerint 66 férőhelyünk van. jelenleg a gyerekek létszáma 60 fő.

Óvodánk 2006. szeptember 1. óta kompetencia alapú óvodai nevelési programmal dolgozik mindhárom korcsoportban.

A 2010/2011-es nevelési évben felújításra került az óvoda épülete. Egy új multifunkcionális termet építettek hozzá és elkészült az óvoda akadálymentesítése is.

Az óvodai udvarunk is folyamatosan bővül. 2013 szeptemberében az önkormányzat segítségével új játékokat vehettek birtokba a gyerekek.

Helyi Pedagógiai Programunk az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjára épül, kiemelve a néphagyomány, a hagyományápolás feladatait. A falusi élet előnyihez tartozik, hogy a házak udvarán sokféle háziállat található, a kiskertben kerti növényeket, fákat, a réteken mezei virágokat csodálhatunk meg. Közvetlen megfigyeléseket tehetünk, a gólya- és fecskefészkek látogatása során. A határban lehetőségünk adódik madarak, rovarok, bogarak, lepkék életének nyomon követésére, melyet tudatosan megfigyelünk és a „ZÖLD Óvoda” cím elérése óta különös figyelemmel kísérünk.