Decemberi események a Bicsérdi Óvodában

Készült: 2021. december 15. szerda

Advent eljövetele az érzelmi ráhangolódás, a készülődés, a várakozás ideje. Ebben az időszakban is úgy terveztük és valósítottuk meg tevékenységeinket a Bicsérdi Óvodában, hogy a gyerekek megtalálják a fejlettségüknek, érdeklődésüknek megfelelő, differenciált élmény és tapasztalatszerzési lehetőségeket, változatos irodalmi, vizuális, zenei, mozgásos tevékenységeken keresztül.

Célunk a téli néphagyományok megismertetése, a népszokások összegyűjtése, ápolása, átadása. A közösen átélt élmények, tapasztalások öröme hozzájárult erkölcsi, szociális érzelmeik alakításához, ismereteik bővítéséhez, személyiségük fejlődéséhez. A karácsonyi ünnepkör lényegére, a család, az összetartozás, a szeretet kifejezésére, az egymásért végzett munka értékére hívtuk fel a figyelmet. Olyan érzelmi légkört alakítottunk ki, melyben a gyerekek rácsodálkozhatnak a környezetükben lévő jóra, szépre. Fontosnak tartottuk, hogy érezzék át az ünnepvárás hangulatát. Ezen időszakban készített munkáinkat elhelyeztük óvodánk közös tereiben, folyamatosan díszítve, szépítve azt. Adventi naptárunk és Adventi koszorúnk segítségével számoltuk a napokat, készültünk a közelgő ünnepre, megismertük annak jelképeit, az ünnepi hangulat megteremtésére törekedtünk.

      

      

      

   

   

A karácsonyi ünnepkörhöz tartozó jeles napunk az óvodában Miklós napja, illetve Luca napja is.

      

         

A Mikulás-várás megélésének biztosítása sejtetéssel, a csodák világára való rácsodálkozással történt, számoltuk a napokat, izgatott várakozással, készülődéssel vártuk a Mikulást. Mesesarkunkban kedves kis Manó-fotókat is készítettünk a gyerekekről, amit eljuttattunk a szüleiknek meglepetésképpen.

         

         

         

Szokásunkhoz híven, idén is csíráztattunk Luca búzát, melyet földbe is ültettünk a gyerekekkel közös tevékenységünk során, hogy Szentestére, december 24. napjára szárba szökkenve az ünnepi asztal díszei lehessenek az addigra zsenge fűzöld búzaszálak, termékenységet, egészséget, gazdagságot, boldogságot hozva a ház lakóinak.

Varázsmondókánk a Luca búza ültetéséhez:

„Mag, mag, búzamag, benne aluszik a nap

Mag, mag, búzamag, nőjél, nőjél hamarabb !

Esőt, felhőt hoz a szél

Szomjas soha ne legyél!”